Μίχαελ Χάινριχ Το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ. Εισαγωγή στους τρεις τόμους. Μτφρ. Σοφία Λαλοπούλου



Μίχαελ Χάινριχ, Το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ.
Εισαγωγή στους τρεις τόμους,
Μετάφραση Σοφία Λαλοπούλου Αθήνα 2017: Futura.

Φαίνεται πως, ακόμη και σήμερα, δεν μπορεί να αποφύγει κανείς το Κεφάλαιο του Μαρξ, αν θέλει να ασχοληθεί ουσιωδώς με τον καπιταλισμό. Το ερώτημα πώς λειτουργεί ο σύγχρονος καπιταλισμός δεν είναι καθόλου αφηρημένο και ακαδημαϊκό, αλλά τουναντίον η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει άμεση πρακτική σημασία για κάθε κίνημα που ασκεί κριτική στον καπιταλισμό.
Πολλές από τις κουτσουρεμένες εκδοχές της μαρξικής θεωρίας που μας παρέδωσε ο «κοσμοθεωρητικός μαρξισμός» υποβλήθηκαν σε κριτική, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες. Η κριτική αυτή δεν διαβάζει πλέον τον Μαρξ ως απλώς τον καλύτερο οικονομολόγο, όπως συνηθίζουν οι παραδοσιακές αναγνώσεις, αλλά κατεξοχήν ως τον συγγραφέα που υποβάλλει σε κριτική τη διαμεσολαβημένη από την αξία και άρα «φετιχιστική» συγκρότηση της κοινωνίας. Αυτή η «νέα ανάγνωση» των κριτικών, οικονομικών κειμένων του Μαρξ αποτελεί και τη βάση της ανά χείρας Εισαγωγής.
«Μία έξοχη μικρή εισαγωγή στο αριστούργημα του Μαρξ.»
Νταγκ Χένγουντ, συντάκτης στον Left Business Observer
«Κατά πάσα πιθανότητα η πιο καλή σύντομη εισαγωγή στο Κεφάλαιο του Μαρξ που εμφανίστηκε ποτέ στην αγγλική γλώσσα.»
Ρικάρντο Μπελοφιόρε, Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο, συνεπιμελητής του Re-reading Marx
«Η πιο καλή και η πιο συνολική/περιεκτική εισαγωγή που υπάρχει για το Κεφάλαιο του Μαρξ.»
Βέρνερ Μπόνεφελντ, Πανεπιστήμιο του Γιορκ, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών
«Μια θεμελιώδης επανερμηνεία και κατανόηση της θεωρίας του Μαρξ.»
Γιάννης Μηλιός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών
«Σε μόλις 260 σελίδες ο συγγραφέας κατορθώνει να συνοψίσει τους τρεις τόμους του Κεφαλαίου, να εξηγήσει με σαφήνεια πώς συναρτώνται μεταξύ τους η εργασία, το εμπόρευμα, το χρήμα, πώς δημιουργείται η υπεραξία, τι είναι το κεφάλαιο, ποιος ο ρόλος των τραπεζών και των χρηματιστηρίων, και πώς προκύπτουν οι κρίσεις.»
Στέφαν Κάουφμαν, Berliner Zeitung
«Εκτός από την εννοιακή ανοσία στον “κοσμοθεωρητικό μαρξισμό”, το βιβλίο εντυπωσιάζει προπάντων με μια εκλαΐκευση που δεν υποβαθμίζει το επίπεδο της προβληματικής της μαρξικής παρουσίασης. […] Με την κριτική του απόσταση από το μαρξικό κείμενο ο Χάινριχ καταφέρνει όχι μόνο να αποδείξει την επικαιρότητα του Κεφαλαίου, αλλά και την πολιτική του σημασία στο σήμερα.»
Κόλια Λίντνερ, Taz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου