Ο Μίχαελ Χάινριχ στο Κοσμοπολίτ του Κοινωνικού Εργαστηρίου 18/9/2009


                                                Το ραπόρτο μου


Επανεκκίνηση του Κοινωνικού Εργαστηρίου χτες, Παρασκευή 18/9, στο νέο Στέκι Μεταναστών Βενιζέλου με Ερμού, ανακαινισμένο με εθελοντική εργασία χώρο του πάλαι ποτέ ξενοδοχείου «Κοσμοπολίτ» όπου και θα κατέλυε ο Λαμπράκης το μοιραίο βράδυ. Εγκαινιάζοντας φιλόδοξα τη σειρά συναντήσεων «Κοσμοπολίτ» ( δηλώνοντας έτσι στην ιστορία ότι θα κρατήσουμε ό,τι ενθύμιο μας αρέσει) φιλοξενήσαμε τον Μίχαελ Χάινριχ, βερολινέζο εκδότη του περιοδικού PROKLA και επιμελητή της επανέκδοσης των απάντων Μαρξ- Ένγκελς(MEGA).
Η συζήτηση ξεκίνησε στην ώρα της στις 9.15μμ, δηλαδή με 1.15 καθυστέρηση, και στο πρώτο μέρος της κινήθηκε γύρω από τα ερωτήματα που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες-ουσες σχετικά με την πρόσφατη οικον. κρίση. Το δεύτερο μέρος αφιερώθηκε στην παρουσίαση της λειτουργίας των αναγνωστικών ομάδων για το Κεφάλαιο, δίκτυο που εξαπλώνεται στις γερμανικές πόλεις τα τελευταία δυο χρόνια. Επιχειρήθηκε να μεταφερθεί, όσο το δυνατόν, η εμπειρία συγκρότησης των αναγνωστικών ομάδων. Η δυσκολία έγκειται στο ότι εδώ λείπει η μακρά παράδοση τέτοιων ομάδων (πάνω σε οποιοδήποτε βιβλίο) σε ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές οι ερωτήσεις από τις συνομιλήτριες-τές, οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί κράτησαν το ενδιαφέρον της κουβέντας μέχρι αργά και ενέπλεξαν ενεργά όλες τις παρούσες-όντες της συνάντησης.
Ο Μίχαελ Χάινριχ- τα καλά πρέπει να τα λέμε- όπως μας είχε δείξει και με την ομιλία του στον «ψηφιακό καπιταλισμό» του Εργαστηρίου, καταφέρνει να κάνει γοητευτική διανοητική εξερεύνηση τα θέματα που διαπραγματεύεται ακόμη και όταν πρόκειται για πεδία της οικονομίας- προορισμούς που δεν συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αρκετούς-ές.
Μετά το τέλος της συζήτησης, και πάντα στα πλαίσια της νέας σειράς(sic) «Κοσμοπολίτ» ή άλλως «ένα βράδυ: ένας ομιλητής, ένας μάγειρας», ο μπουφές του μπαρ γέμισε από εδέσματα-καλλιτεχνήματα της Ελένης Μπέλα. Υπάρχει μια μορφή αφθονίας αγάπης με φροντίδα και προσήλωση στους άλλους-φίλους που έχει αυτόματα αποτελέσματα ανταπόδοσης. Πολιτική φιλίας, λέγεται. Του πολύ όμορφου χώρου βοηθούντος και του ανοίγματος από το μπαλκόνι στην Ερμού συνεπικουρούντος, το βραδάκι ήταν μια αληθινή επανεκκίνηση.     

Τζένη Οικονομίδη