Προβολή Ταινίας του Milcho Mancevski, Σκιές (Shadows). Katerina Kolozova, Ο θάνατος και το όνομα των Βαλκανίων

Πολιτιστική Εκδήλωση


Το Κοινωνικό Εργαστήριο στο Φόρουμ Θεσσαλονίκης oργανώνει προβολή της ταινίας του Milcho Mancevski (Μίλκο Μαντσέφσκι),
Σκιές (Shadows)
στις 7.30μμ.
καθώς και συζήτηση με τη φιλόσοφο Katerina Kolozova με θέμα:
Ο θάνατος και το όνομα των Βαλκανίων
στις 9.00μμ.

Η ταινία θα είναι με ελληνικούς υπότιτλους σε μετάφραση ομάδας εθελοντών του Εργαστηρίου.

Δευτέρα 2 Ιουνίου στην αίθουσα Α΄ Πολιτικών Επιστημών, ισόγειο
της Νομικής ΑΠΘ.

Να διασχίσουμε τα σύνορα –όχι στα πολιτιστικά εμπάργκο
Ενώ διακινούνται κεφάλαια, τουρίστες, ποδοσφαιριστές και ένα σωρό άλλα πράγματα της ζωής, αντιθέτως δεν διακινούνται οι ιδέες και η σκέψη. Τα Πανεπιστήμια, οι πολιτιστικοί φορείς (ενώσεις, σύλλογοι, έντυπα) δεν ανταλλάσουν τη δουλειά τους ούτε επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, σοβαρότερο από πολλά άλλα. Διότι συμβαίνει το αντίθετο απ’ ότι συνέβαινε μέχρι τώρα, να προηγείται δηλαδή η πνευματική επικοινωνία. Διότι μας αποκαλύπτει ότι δυστυχώς τα σύνορα είναι μέσα μας. Άλλωστε τα οικονομικά εμπάργκο είναι πάντοτε πιο περιορισμένου βάθους από τα πολιτιστικά.
Ανοίγουμε την επικοινωνία σημαίνει να δούμε και να ακούσουμε τους άλλους, να μας δουν να μας ακούσουν και αυτοί με τη σειρά τους. Η κίνηση και η διακίνηση έχει άφθονη σημασία από μόνη της και δεν υποκαθιστά ρόλους και αρμοδιότητες άλλων. Είναι ευθύνη, ρόλος και αρμοδιότητα όλων μας να κρατούμε τα σύνορα ανοιχτά, να μπορούμε να τα διασχίζουμε, να κυκλοφορούμε. Πρόκειται για θετική σκέψη και δράση συγχρόνως. Κάθε αναστολή επ’ αυτού συμβάλλει σε ένα πολιτιστικό-πνευματικό-διανοητικό εμπάργκο: απαγόρευση διακίνησης των ιδεών, των καλλιτεχνικών έργων, του δικαιώματος στη δημοσιότητα και την πληροφόρηση.
Τα πραγματικά έργα έχουν ιδιαίτερο θέμα, η πραγματική σκέψη– οι επιστήμες, η φιλοσοφία– έχει ιδιαίτερο αντικείμενο, δεν ανάγονται όλα σε μια ιδεολογία π.χ. στον εθνικισμό ή στον αντιεθνικισμό. Τα πολιτιστικά εμπάργκο ενισχύουν τους εθνικισμούς γιατί απαγορεύουν τις ιδέες ευνοώντας μόνο την Ιδέα. Η τέχνη και η σκέψη δεν γνωρίζει σύνορα γιατί διεκδικεί να κινείται από το μεταφυσικό στο πολιτικό και αντίστροφα. Κάποιοι αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν να επιδεινώνονται οι σχέσεις στην εποχή μας, να κλείνουν οι ορίζοντες. Είναι δυνατόν, δυστυχώς, και μάλιστα τείνει να γίνει χαρακτηριστικό της εποχής μας. Η θέση μας βρίσκεται στην αντίστροφη τάση, ας την εκφράσουμε.