Ως εδώ και μη παρέκει!


Ανακοίνωση του Κοινωνικού Εργαστηρίου Θεσσαλονίκης

Η χθεσινή επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης ήρθε μετά τα θλιβερά γεγονότα που συνόδευσαν το συλλαλητήριο για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ. στη Θεσσαλονίκη, στις 21/1/18. Το λιντσάρισμα του Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν μια, τάχα, «ακραία πλην αυθόρμητη» αντίδραση απλών παρευρισκομένων. Πρόκειται για επίθεση από εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες που έχουν στοχοποιήσει τον δήμαρχο για τις απόψεις του, είτε αυτές αφορούν τη διεθνή θέση της χώρας, είτε την αποδοχή της ετερότητας. Τέτοιες φασιστικές επιθέσεις δεν έχουν καμιά σχέση με τα ζωογόνα για τη δημοκρατία κινήματα των Πλατειών.
 Î . Αβραμόπουλος: «Ο δρόμος του αίματος στη Θεσσαλονίκη είναι μακρύς, κακοτράχαλος και ζοφερός»
Η καταπολέμηση του εθνικισμού, η αποδόμηση των εθνικών μύθων, η μάχη κατά του αντισημιτισμού, της ομοφοβίας και γενικότερα του ρατσισμού αποτελούν προτάγματα για το Κοινωνικό Εργαστήριο Θεσσαλονίκης.
Μπροστά στη διαρκή παραγωγή εθνικοφροσύνης και ακροδεξιάς ρητορικής στην πόλη και τη χώρα μας, η τελευταία προγραμματισμένη βίαιη επίθεση στο πρόσωπο του δημάρχου Θεσσαλονίκης μάς υπενθυμίζει ότι η οργανωμένη και υποκινούμενη φασιστική βία που στο παρελθόν στιγμάτισε τον τόπο με πολιτικές δολοφονίες και εγκλήματα από παρακρατικά στοιχεία, συνιστά υπαρκτή και μόνιμη απειλή για τα δικαιώματα όσων θέλουν να ζουν ελεύθερα και δημοκρατικά σ’ αυτήν την πόλη. Δυστυχώς, η ελευθερία έκφρασης καταλήγει σε δικαίωμα υπό αίρεση για όποιον θα ήθελε να διατυπώσει διαφορετική άποψη από τη μία και μόνη «ορθή εθνικά» συμμόρφωση που μας κληροδότησε η κορύφωση της χούντας στην Ελλάδα.
Αυτή η νέα μισαλλόδοξη εθνικοφροσύνη που επιδιώκει να τρομοκρατήσει κάθε αποκλίνουσα φωνή στη Θεσσαλονίκη απειλεί την κοινωνική συνοχή στην πόλη μας, ενώ ακυρώνει τη δημοκρατία στη χώρα.
Επισημαίνουμε πως πολιτικοί και εκκλησιαστικοί κύκλοι, δημοσιογράφοι, αθλητικοί παράγοντες και άλλοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης γίνονται συχνά εμπρηστές της κοινωνικής ειρήνης, εκτοξεύοντας ρητορική μίσους. Καταγγέλλουμε ότι αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα από πρόσωπα και οργανώσεις που εκμεταλλεύονται το Μακεδονικό και το Ποντιακό, προνομιακά πεδία αυτής της ρητορικής μίσους που αντλεί τα επιχειρήματά της από την εθνικοφροσύνη. 

O κυβερνητικός/κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να αδρανεί καταφεύγοντας σε φραστικές καταγγελίες  τέτοιων εγκληματικών πρακτικών. Οι φασιστικές επιθέσεις είτε πρόκειται για εμπρησμό κτιρίου υπό κατάληψη, είτε πρόκειται για ξυλοδαρμό και λιντσάρισμα προσώπων χρήζουν τιμωρίας των ενόχων και των υποκινητών.

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να υψώσουμε τη φωνή μας για να απομονωθούν όσοι με τον δημόσιο λόγο τους συστηματικά καλλιεργούν το κλίμα μίσους και δυσανεξίας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για επιθέσεις βίας, τραμπουκισμών και, εν τέλει, πολιτικής τρομοκρατίας.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες διαλόγου με τους φασίστες διότι όπως γνωρίζουμε πολύ καλά από τον γνωσιακό ακτιβισμό μας και όπως έδειξε το «σωματικό θάρρος»  του δημάρχου, πρέπει να δίνουμε τις μάχες εκεί που ριζώνει ο φασισμός: στις καθημερινές πρακτικές του σεξισμού, της πατριαρχίας, του ρατσισμού και εθνικισμού.
Καλούμε κινήματα, οργανώσεις και μεμονωμένους συμπολίτες και συμπολίτισσές μας που ευαισθητοποιούνται ως προς τα παραπάνω ζητήματα να συνταχθούν στη δράση αυτή, προκειμένου να σταματήσουμε την οπισθοχώρηση προς την θανατοπολιτική του ρατσισμού, του σεξισμού και της μισαλλοδοξίας.
Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη δημοκρατική, ανεκτική στην ετερότητα και κοσμοπολιτική, αντάξια του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της να εμπνέει τους κατοίκους της σε συμβιώσεις ετερότητας και αισθητικές του καθημερινού που δείχνουν σεβασμό στο περιβάλλον, αλληλοσεβασμό στη συνύπαρξη, ανθρωπιά και ευαισθησία προς τις ευάλωτες ζωές.
Υποστηρίζουμε το άνοιγμα της πόλης στον κόσμο που ευνοεί η στάση του δημάρχου και λέμε προς κάθε μισαλλόδοξο συμπολίτη: «ως εδώ και μη παρέκει»!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου